skip to Main Content
+36 30 853 1149 bela.csete537@gmail.com 7634 Pécs Újfasor u. 31/A | 7700 Mohács, Táncsics utca 10.

Pattanások felnőttkorban- miért kellene, hogy legyenek???

Míg a pattanásokat a tinédzserkor természetes velejárójának tartják, addig a felnőttkori aknés (pattanásos) bőr egyáltalán nem tekinthető normálisnak. Az akne az utóbbi évek egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegsége, a 25-40 éves nők 41%-a érintett.

Míg serdülőkorban a fokozott faggyútermelés, a szőrtüszők elszarusodása és a mikrobiális kolonizáció a fő kiváltó ok, addig felnőttkorban a bőr mélyebb középső rétegében elhelyezkedő mirigyek gyulladása dominál. Épp ezért a serdülőkorban alkalmazott lokális kezelések, szisztémás antibiotikus kezelések itt nem hatásosak.

A pattanások megjelenésének felnőttkorban nemcsak a jellege, hanem az elhelyezkedése is eltérhet némiképp a tinédzserkori formához képest elsősorban az arc alsó felében, főkénta száj körül és az állkapocscsontok felett, ún. „U-vonalban” jelentkeznek és mélyebbek, nehezebben kinyomhatóak, illetve hosszabb ideig tartanak. Nőknél a tünetek a menstruációs vérzést megelőző napokban felerősödnek. Az ilyen „menstruációs” akne kezelésében hatékony fegyverek a különböző fogamzásgátló tabletták. Azon pácienseknél, akiknél a tünetek folyamatosan fennállnak,ennél azonban célzottabb kezelés szükséges.

A kiváltó ok hatásosan kezelhető isotretinoin tartalmú gyógyszer szedésével. Ennek azonban sajnálatosan több mellékhatása van: az arc enyhe kipirosodása, hámlása mellett fényérzékenységet, szájszárazságot okoz, és a szedése alatt, illetve utána 3 hónapig terhességet nem vállalhat a beteg.

Mi az optimális kezelés?

Ahhoz, hogy eredményes, látványos, hatékony kozmetikai kezeléseket végezzünk, a bőr középső, úgynevezett irha rétegét kell elérnünk, hisz a faggyútermelő mirigyek is ebben a mélységben helyezkednek el. Mezoterápiának hívjuk azt az eljárást, amikor a hatóanyag bejutása tűk által nyitott csatornán keresztül történik. A csatornákon keresztül nagy molekulákat is be tudunk juttatni, ugyanakkor a bőr hidratáltsága is lényegesen növelhető ezzel az eljárással. Nagy előnye még ennek a kezelésnek, hogy csak a bőrben hat, így nincsenek kockázatos mellékhatásai a szervezetünkre. A leggyakrabban bejuttatott anyagok a gyulladáscsökkentő dexpanthenol, a szaruoldó hatású glikolsav, a komédó képződését gátló biotin, és a faggyútermelést szabályozó A vitamin. Bővebben lásd: http://maganborgyogyaszat.hu/kozmetologia/mezoterapia/

Jó lehetőség még a gyulladt pattanások helyén kialakult hegekre a lézeres kezelés. A lézersugár kíméletes módon elpárologtatja az aknés hegekkel fedett bőrfelületet, a kezelés helyén pedig ezt követően új, ép bőrszövet képződik. Bővebben lásd: http://maganborgyogyaszat.hu/lezer-kezeles/lezeres-esztetikai-kezelesek/

Még hatékonyabb a mezoterápia és lézerkezelés kombinációja. Ilyen esetben a lézersugár ütötte apró csatornákon tudjuk bejuttatni a kívánt hatóanyagot, illetve kihasználjuk mindkét kezelés kollagén-termelést indukáló hatását. Kozmetológiai szempontból ez a kombinált eljárás adja a legjobb eredményt.

Ha felnőttkori akne problémával küzd, érdemes tehát szakemberhez fordulnia, mert feltárható, kezelhető a kiváltó ok, s a tünetek is nagymértékben csökkenthetők, illetve megszüntethetők.

Back To Top

Tisztelt Betegeim!

Pécsi rendelésem helyszíne és időpontja megváltozott!

Új cím: Pécs Újfasor u. 31/A (Aniron Egészségközpont)

Kérem kedves betegeimet, hogy a recepción jelezzék, hogy személyesen az én rendelésemre érkeztek.

Időpont foglalás rendeléseimre már csak honlapon lehetséges!

A részleteket itt tudja elolvasni!