skip to Main Content
+36 30 853 1149 bela.csete537@gmail.com 7634 Pécs Újfasor u. 31/A | 7700 Mohács, Táncsics utca 10.

Gyermekkori heveny bőrtünetek – mikor kell megijedni?

Gyermekkorban a bőrtünetek akár hirtelen jelentkezhetnek, gyorsan terjednek. Néha elesettséggel egyéb fizikai tünetekkel járnak és így együtt bizony ijesztőek lehetnek a szülő számára. A betegség súlyossági foka laikusok számára nehezen megítélhető, így felmerül az igény a gyors és szakszerű bőrgyógyászati ellátás iránt.

Melyek a leggyakoribb kórképek?

Csalánkiütés 

Jellegzetes, a csaláncsípéshez hasonló bőrtünetek jelentkeznek nagyfokú viszketéssel, erősebb reakcióként ajak vagy szemhéjduzzanattal. Legsúlyosabb formája az úgynevezett Quincke ödéma mely a garat lágyrészeinek a duzzanata és extrém esetben kezelés nélkül akár fulladásos halállal is járhat.

A szervezetbe jutott olyan anyagok váltják ki melyeket idegennek érez az immunrendszer.

 Gyermekeknél leggyakoribb ok az ételek, a bennük lévő tartósítószerek, színezékek, a fertőzések, gyógyszerek.

Célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy a nagyobb problémát megelőzhessük és hogy kiderüljön mi a betegség kiváltó oka.

Bőrfertőzések 

A csecsemők és a gyermekek bőrén baktériumok, vírusok, gombák és paraziták is okozhatnak hirtelen jelentkező, gyorsan terjedő tüneteket. Tekintettel arra, hogy ebben a korban a bőr védekezése még nem érett, testvérek közt illetve közösségekben másik gyermekekre történő fertőződés gyakori.

Heveny bakteriális bőrfertőzés pl. az ótvar, mely sárgás felrakódással a test bármely részén jelentkezhet.

Vírusfertőzések közül a herpesz okozhat hevenyen tüneteket, hólyagcsoportokat, fájdalommal és másodlagosan felülfertőzéssel. Gyakori kórkép még a közönséges szemölcs vagy az uszoda szemölcs is. Különösen nagy figyelmet igényel az atópiás ekcémában szenvedő gyerekek vírusfertőzése, mivel az egész testfelszínen elterjedve a gyermeket súlyos állapotba sodorhatja.

Gombás tünetek leggyakrabban a pelenkatájon alakulnak ki vagy kisállatok tartása során jöhetnek létre. Csecsemőkorban gyakori a szájpenész, mely táplálási nehézséget is előidézhet. Paraziták közül az emberi rüh okoz elsősorban közösségben történő fertőződés révén erősen viszkető tüneteket.

Összefoglalóan tanácsos a gyermekeken jelentkező bőrtünetekkel minél hamarabb bőrgyógyász szakemberhez fordulni, mivel a tünetek terjedése gyors, nagy az esélye a környezetben levő társainak fertőződésére is.

Back To Top

Tisztelt Betegeim!

Pécsi rendelésem helyszíne és időpontja megváltozott!

Új cím: Pécs Újfasor u. 31/A (Aniron Egészségközpont)

Kérem kedves betegeimet, hogy a recepción jelezzék, hogy személyesen az én rendelésemre érkeztek.

Időpont foglalás rendeléseimre már csak honlapon lehetséges!

A részleteket itt tudja elolvasni!